marți, 14 august 2012

Obtinerea sau Redobândirea permisului de conducere auto


REDOBÂNDIRE PERMIS AUTO

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simpla manevra de neatenție, nu ați cedat trecerea de prioritate, fie la o simpla iesire din parcare, sau la un indicator de cedeaza trecerea (sa zicem prost montat), cu siguranta permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile in cazul in care a avut loc un usor accident, sau pentru o alcoolemie de pana in 0.80mg/l fara accident (atat de usor de ridicat si atat de greu de obtinut).


La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul usor, soldat cu avarieri usoare, si credeti ca prin plata amenzii și inmanarea politei de asigurare RCA celui accidentat, ati scapat de griji, va inselati, de fapt de aici încolo incep marile probleme datorate birocratiei din Romania. Mai grav este ca nici nu veti gasi prea usor, ce ar trebui sa faceți ca sa redobanditi permisul, nimeni nu va informeaza in mod corect. Mai jos va voi spune exact pasii care trebuiesc urmati in redobandirea permisului, si raspunsurile la intrebarile pe care vi le puneti.


Art.106.
 alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Pentru a avea o reusita in redobandirea permisului, va trebui sa parcurgeti cateva chestionate online sau recititi legislatia rutiera. Pasi importanti in redobandirea permisului de conducere:


Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau in considerarea numararea acestor zile doar dupa expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberata (sau din ziua retinerii, daca dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie)

Deci daca ati primit o suspendare pe 60 zile si o dovada de conducere pe 15 zile, veti putea vedea permisul in mana doar dupa 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit. 

exemplu: permis suspendat 90 zile 
varianta 1 - Dau examen 13 din 15 si reusesc ... ridic permisul dupa 60 de zile.
varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute de alin. (1) litera (a) si (b),  sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Acest examen poate fi sustinut ori de cate ori doriti, zilnic (pt. Bucuresti, la Udriste), fiind gratuit.
Important este faptul ca examenul poate fi sustinut doar in perioada suspendarii si se programeaza numai la sediul politiei Udriste, avand la voi Cartea de Identitate si dovada de conducere. Aveti mare grija sa nu rupeti sub nici o forma dovada de conducere, chiar daca a expirat termenul valabilitatii, si chiar daca pe ea nu se specifica asa ceva, caci fara ea nu veti putea sustine examenul, si nici nu veti putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o noua dovada (la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile acest interval de suspendare mai poate fi redus cu 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe romaneste:
1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare - chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare " Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"
2. daca indeplinesti conditiile de la b), c) si d) si promovezi si testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu conditia sa faci cerere in acest sens conf. art.221 (este o cerere standard care o gasesti la Udriste pe la xerox invecinat).

Testul nu este greu, ideea este sa mai recitesti oug 195 si hg 1391 (reg. de aplic. oug 195) si sa nu dai raspunsuri din "experienta sau practica" ci din lege.


Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu in conditiile in care indeplinesti cumulativ prevederile art. 221. daca citesti cu atentie poti observa ca se spune "se reduce" si nu "se poate reduce". trebuie sa le indeplinesti pe toate odata si vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficienta ptr. "caintza si reculegere". Primul pas in redobandirea permisului este de a programa o examinare numai dupa expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare).

Programarea se face prin prezentarea la sediul Politiei Udriste (ghiseul 6), cu cartea de identitate si dovada de conducere, intre orele 8 si 9. Examenul va fi sustinut 20 de minute, cu intrebari 13 corecte din 15. Intrebari ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveti pix cu pasta albastra la voi (obligatoriu).

Dupa admiterea examenului (ati raspuns la cel putin 13 intrebari correct din 15), daca sunteti pentru reducerea cu 30 de zile veti avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovada conducere fata verso (pe verso completata de politist cu admiterea d-voastra)
- Copie carte de identitate
- Copie proces verbal (unde este specificata si amenda)
- Copie dovada amenda platita
- Cerere tip, de reducere a suspendarii (o gasiti la copiatoarele de langa politie)

Cu aceste copii de documente mergeti la un ghiseu acolo la Udriste daca permisul a fost retinut in Bucuresti... sau la Pta. Cosbuc (vis a vis de pta de flori) daca permisul a fost retinut in afara Bucurestiului (inclusiv in strainatate) - stiu ca e bataie de cap, dar nu uitati, traim inca in Romania - depuneti acele copii la politie pentru analizare si aprobare. In mod normal aceasta analiza dureaza cam o saptamana dar uneori poate dura maxim o luna, depinde de noroc. Din fericire rezultatul aprobarii cererii de suspendare se transmite prin calculator si intodeauna este favorabil daca indepliniti conditiile Art. 221. .


Exemplu 1 (permis retinut 60 zile):

- dau examen (il iau) - depun cerere ... ridic permisul dupa 30 zile de la data expirarii dovezii (pt. cei cu 15 zile de circulatie)

Exemplul 2 (permis retinut 90 zile):

- dau examen (il iau) - depun cerere ... ridic permisul dupa 30 zile (misto, nu?!)

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile in cazul in care ati avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile si ati beneficiat de reducerea perioadei, mergeti la sediul Politiei Udriste (eliberare permise), de unde cu dovada de conducere (in original) si cartea de identitate (buletinul), va ridicati in cele din urma, pretiosul permis de care multi nu ne putem lipsi. In aceasta faza finala este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care in mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrata si dupa expirarea celor 15 zile (multi avand instinctul de a o arunca dupa expirare). Suntem in Romania nu se stie cand aveti nevoie de un document doar pentru faptul ca institutiile merg prost si se pierd documente din vina nimanui!


Nu uitati, la redobandirea permisului, sunteti patat pentru 6 luni conform legislatiei in vigoare, adica daca in decursul primelor 6 luni dupa redobandire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fara drept de reducere si 3 ani daca  vi se va mai suspenda permisul nu veti mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

Desi ar fi fost de datoria politiei romane sa ne informeze cu aceste date utile, se pare ca nu pot fi gasite pe nici un site, cel putin eu unul nu le-am gasit.

Cu speranta ca am fost de ajutor celor ce nu au gasit lamuriri pe net cu privire la acest subiect, si mai ales cu speranta ca am redus mult din timpul dumneavoastra pretios, va doresc mult noroc in Redobandirea Permisului de Conducere !


Cum am rezolvat-o eu (caz real):
Pe 09 aug. 2012 in urma unui control de rutina, mi s-a retinut permisul de conducere in Oradea, pt. 90 zile + 30 zile (cu dovada - 0 zile). Cele + 30 zile se dau in cazul in care nu sustineam reexaminarea 13 corecte din 15. Am platit jumate din amenda in 24 ore (315 ron) la Primaria Oradea (Taxe si Impozite)... am facut copie xerox dupa chitanta (nu uita sa faci acest lucru la orice amenda de circulatie). Daca ai comiso in provincie, nu te duce cu amenda la C.E.C. Nu am depus contestatie la tribunal. 

Proces Verbal: A condus autoturism marca Dacia cu nr. B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea în timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Testat cu aparatul alcooltest marca Dragez seria ARUB 0776, testul cu nr.701 a indicat o valoare de 0,21 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Stabilesc: Dispun suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 90 de zile începând cu 09.08.2012

Dovada: A condus auto B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea avand o alcoolemie de 0,21 mg/l alcool pur in aerul expirat.
- cu drept de circulatie 0 zile, incepand cu data - pana la data -
- fără drept de circulație


In data de 14 aug. 2012, am luat taurul de coarne si am fost la Udriste. 
Am sa dau detalii de cum a decurs toata ''operatiunea 13 din 15'':

- La ora 7:45 am ajuns la Udriste (erau cateva persoane - maxim 20). La ora 8:00 s-au deschis usile. Cca. 18 persoane din cele 20 aveau treaba la ghiseul 6 (reexaminari 13 din 15). Aici la ghiseu cu C.I. si dovada te cauta (sau te scrie) in calculator, dupa care ti le inmaneaza impreuna cu un cartonas cu un numar, si ti se spune:
- Cladirea veche, sa aveti un pix !
... pe dovada mi-a fost scris cu pix rosu perioada de suspendare 09.08 - 06.11.2012

Am mers la ''cladirea veche''... la intrare ''nenea'' de acolo te intreaba unde mergi si te noteaza intr-un caiet... dupa care mergi in spatele curtii. Am asteptat acolo impreuna cu cca. 30-35 persoane (sau mai adunat intre timp). La ora 8:35 am fost invitati sa urcam sus in sala. In sala banci (doua randuri), am fost pusi cate doi in banca... sau dat explicatii despre ce este vorba: chestionare 13 din 15, total 20 minute, bifati cu X raspunsul corect, pix albastru, nu mazgaliti, nu faceti semne, inchideti telefoanele (ca va dau amenda), etc, etc.

S-a dat cate o hartie tiparita cu nr. intrebare si varianta a, b, c ... s-au impartit aleeatoriu chestionarele ... si gata, liniste totala. Cand mai erau 5 minute ni s-a spus ... dupa care STOP (joc), pixurile jos. Corectarea se face pe loc. Dupa parerea mea din cei vreo 30 de candidati, cca maxim 12 au luat minim 13 puncte (eu am luat 14). Mie unul nu mi s-a parut greu testul 13 din 15 (in afara de emotiile pe care le aveam la mine). Nu am stat cu burta pe carte, nu am citit decrete sau legi rutiere, nu am facut chestionare (m-am bazat pe cei 17 ani de experienta rutiera). Am citit fiecare intrebare cu mare atentie si am bifat raspunsul, la cele care nu eram sigur le-am lasat mai la urma. 
Cei care nu au luat examenul li se dadea dovada si puteau revenii oricand doresc. 
Cei care au promaovat se prezentau inapoi la ghiseul 6, acolo se dadea dovada cu stampila, si adimis + punctajul. 

Dupa care, cerere tip pt. reducere (o gasesti afara la xerox):
- cei care au avut permisul retinut in Bucuresti, depuneau cererea acolo la Udriste.
- cei care au avut permisul retinut in provincie, la Pta. Cosbuc, program marti 10 - 11, cred ca si in alte zile (am inteles ca si joia) dar eu vorbesc doar de ziua de marti.
Atentie: Cererea tip este diferita, cea de Bucuresti, fata de cea din provincie.

Eu am mers la Pta. Cosbuc (vis-a-vis de pta. de flori), pt. ca eu am comis-o in provincie.
Acolo eram vreo 7-8 persoane.
Trebuie sa ai urmatoarele (pe langa conditiile ''b, c, d'' din art.221):
- Cerere tip
- Copie C.I.
- Original si copie dovada (cu mentiunea ca ai promovat examenul 13 din 15)
- Copie proces verbal
- Copie chitanta ca ai platit amenda

Am lasat cele enumerate mai sus acolo, si mi s-a spus sa ma prezint pe 09 sept. sa-mi ridic permisul... dar cum 09 sept. pica duminica, ma voi prezenta luni 10 sept. 
Ce mai conteaza o zi cand am ''scapat'' de 60 de zile din cele 90 pe care le aveam de ''ispasit'' ca pedeapsa. 

Sfatul meu:
Curaj celor care sunt in situata neplacuta de a li se fi retinut permisul... rabdare si tutun.
Atentie la chestionarele cu cele 15 intrebari ... fara graba sau emotie.
Rabdare ... si in cateva ore scapati de 30 sau 60 zile de suspendare.
Bafta tuturor ... si daca aveti vre-o intrebare puneti-o aici .
Cu stima si respect, search_me71 ! 4 comentarii:

 1. BRAVO ARTICOLUL. CORECT REDACTAT >MULTUMESC MULT.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru informații! Pe site-urile lor nu gasesti nici un detaliu.

  Sa tii bine acest post ca sunt multi care au nevoie, chiar daca nu se obosesc sa spună un "mersi".

  RăspundețiȘtergere
 3. Mulțumesc! Mi-ai luat o piatra de pe inima, nu știam ce este cu mențiunea făcută cu pasta roșie pe dovada cu perioada de suspendare de 90 de zile. Acum m-am lămurit ca așa se procedează, credeam ca am vreo restricție sa nu beneficiez de reducere.

  RăspundețiȘtergere