marți, 14 august 2012

Obtinerea sau Redobândirea permisului de conducere auto


REDOBÂNDIRE PERMIS AUTO

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simpla manevra de neatenție, nu ați cedat trecerea de prioritate, fie la o simpla iesire din parcare, sau la un indicator de cedeaza trecerea (sa zicem prost montat), cu siguranta permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile in cazul in care a avut loc un usor accident, sau pentru o alcoolemie de pana in 0.80mg/l fara accident (atat de usor de ridicat si atat de greu de obtinut).


La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul usor, soldat cu avarieri usoare, si credeti ca prin plata amenzii și inmanarea politei de asigurare RCA celui accidentat, ati scapat de griji, va inselati, de fapt de aici încolo incep marile probleme datorate birocratiei din Romania. Mai grav este ca nici nu veti gasi prea usor, ce ar trebui sa faceți ca sa redobanditi permisul, nimeni nu va informeaza in mod corect. Mai jos va voi spune exact pasii care trebuiesc urmati in redobandirea permisului, si raspunsurile la intrebarile pe care vi le puneti.


Art.106.
 alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Pentru a avea o reusita in redobandirea permisului, va trebui sa parcurgeti cateva chestionate online sau recititi legislatia rutiera. Pasi importanti in redobandirea permisului de conducere:


Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau in considerarea numararea acestor zile doar dupa expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberata (sau din ziua retinerii, daca dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie)

Deci daca ati primit o suspendare pe 60 zile si o dovada de conducere pe 15 zile, veti putea vedea permisul in mana doar dupa 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit. 

exemplu: permis suspendat 90 zile 
varianta 1 - Dau examen 13 din 15 si reusesc ... ridic permisul dupa 60 de zile.
varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute de alin. (1) litera (a) si (b),  sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Acest examen poate fi sustinut ori de cate ori doriti, zilnic (pt. Bucuresti, la Udriste), fiind gratuit.
Important este faptul ca examenul poate fi sustinut doar in perioada suspendarii si se programeaza numai la sediul politiei Udriste, avand la voi Cartea de Identitate si dovada de conducere. Aveti mare grija sa nu rupeti sub nici o forma dovada de conducere, chiar daca a expirat termenul valabilitatii, si chiar daca pe ea nu se specifica asa ceva, caci fara ea nu veti putea sustine examenul, si nici nu veti putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o noua dovada (la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile acest interval de suspendare mai poate fi redus cu 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe romaneste:
1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare - chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare " Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"
2. daca indeplinesti conditiile de la b), c) si d) si promovezi si testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu conditia sa faci cerere in acest sens conf. art.221 (este o cerere standard care o gasesti la Udriste pe la xerox invecinat).

Testul nu este greu, ideea este sa mai recitesti oug 195 si hg 1391 (reg. de aplic. oug 195) si sa nu dai raspunsuri din "experienta sau practica" ci din lege.


Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu in conditiile in care indeplinesti cumulativ prevederile art. 221. daca citesti cu atentie poti observa ca se spune "se reduce" si nu "se poate reduce". trebuie sa le indeplinesti pe toate odata si vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficienta ptr. "caintza si reculegere". Primul pas in redobandirea permisului este de a programa o examinare numai dupa expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare).

Programarea se face prin prezentarea la sediul Politiei Udriste (ghiseul 6), cu cartea de identitate si dovada de conducere, intre orele 8 si 9. Examenul va fi sustinut 20 de minute, cu intrebari 13 corecte din 15. Intrebari ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveti pix cu pasta albastra la voi (obligatoriu).

Dupa admiterea examenului (ati raspuns la cel putin 13 intrebari correct din 15), daca sunteti pentru reducerea cu 30 de zile veti avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovada conducere fata verso (pe verso completata de politist cu admiterea d-voastra)
- Copie carte de identitate
- Copie proces verbal (unde este specificata si amenda)
- Copie dovada amenda platita
- Cerere tip, de reducere a suspendarii (o gasiti la copiatoarele de langa politie)

Cu aceste copii de documente mergeti la un ghiseu acolo la Udriste daca permisul a fost retinut in Bucuresti... sau la Pta. Cosbuc (vis a vis de pta de flori) daca permisul a fost retinut in afara Bucurestiului (inclusiv in strainatate) - stiu ca e bataie de cap, dar nu uitati, traim inca in Romania - depuneti acele copii la politie pentru analizare si aprobare. In mod normal aceasta analiza dureaza cam o saptamana dar uneori poate dura maxim o luna, depinde de noroc. Din fericire rezultatul aprobarii cererii de suspendare se transmite prin calculator si intodeauna este favorabil daca indepliniti conditiile Art. 221. .


Exemplu 1 (permis retinut 60 zile):

- dau examen (il iau) - depun cerere ... ridic permisul dupa 30 zile de la data expirarii dovezii (pt. cei cu 15 zile de circulatie)

Exemplul 2 (permis retinut 90 zile):

- dau examen (il iau) - depun cerere ... ridic permisul dupa 30 zile (misto, nu?!)

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile in cazul in care ati avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile si ati beneficiat de reducerea perioadei, mergeti la sediul Politiei Udriste (eliberare permise), de unde cu dovada de conducere (in original) si cartea de identitate (buletinul), va ridicati in cele din urma, pretiosul permis de care multi nu ne putem lipsi. In aceasta faza finala este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care in mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrata si dupa expirarea celor 15 zile (multi avand instinctul de a o arunca dupa expirare). Suntem in Romania nu se stie cand aveti nevoie de un document doar pentru faptul ca institutiile merg prost si se pierd documente din vina nimanui!


Nu uitati, la redobandirea permisului, sunteti patat pentru 6 luni conform legislatiei in vigoare, adica daca in decursul primelor 6 luni dupa redobandire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fara drept de reducere si 3 ani daca  vi se va mai suspenda permisul nu veti mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

Desi ar fi fost de datoria politiei romane sa ne informeze cu aceste date utile, se pare ca nu pot fi gasite pe nici un site, cel putin eu unul nu le-am gasit.

Cu speranta ca am fost de ajutor celor ce nu au gasit lamuriri pe net cu privire la acest subiect, si mai ales cu speranta ca am redus mult din timpul dumneavoastra pretios, va doresc mult noroc in Redobandirea Permisului de Conducere !


Cum am rezolvat-o eu (caz real):
Pe 09 aug. 2012 in urma unui control de rutina, mi s-a retinut permisul de conducere in Oradea, pt. 90 zile + 30 zile (cu dovada - 0 zile). Cele + 30 zile se dau in cazul in care nu sustineam reexaminarea 13 corecte din 15. Am platit jumate din amenda in 24 ore (315 ron) la Primaria Oradea (Taxe si Impozite)... am facut copie xerox dupa chitanta (nu uita sa faci acest lucru la orice amenda de circulatie). Daca ai comiso in provincie, nu te duce cu amenda la C.E.C. Nu am depus contestatie la tribunal. 

Proces Verbal: A condus autoturism marca Dacia cu nr. B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea în timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Testat cu aparatul alcooltest marca Dragez seria ARUB 0776, testul cu nr.701 a indicat o valoare de 0,21 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Stabilesc: Dispun suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 90 de zile începând cu 09.08.2012

Dovada: A condus auto B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea avand o alcoolemie de 0,21 mg/l alcool pur in aerul expirat.
- cu drept de circulatie 0 zile, incepand cu data - pana la data -
- fără drept de circulație


In data de 14 aug. 2012, am luat taurul de coarne si am fost la Udriste. 
Am sa dau detalii de cum a decurs toata ''operatiunea 13 din 15'':

- La ora 7:45 am ajuns la Udriste (erau cateva persoane - maxim 20). La ora 8:00 s-au deschis usile. Cca. 18 persoane din cele 20 aveau treaba la ghiseul 6 (reexaminari 13 din 15). Aici la ghiseu cu C.I. si dovada te cauta (sau te scrie) in calculator, dupa care ti le inmaneaza impreuna cu un cartonas cu un numar, si ti se spune:
- Cladirea veche, sa aveti un pix !
... pe dovada mi-a fost scris cu pix rosu perioada de suspendare 09.08 - 06.11.2012

Am mers la ''cladirea veche''... la intrare ''nenea'' de acolo te intreaba unde mergi si te noteaza intr-un caiet... dupa care mergi in spatele curtii. Am asteptat acolo impreuna cu cca. 30-35 persoane (sau mai adunat intre timp). La ora 8:35 am fost invitati sa urcam sus in sala. In sala banci (doua randuri), am fost pusi cate doi in banca... sau dat explicatii despre ce este vorba: chestionare 13 din 15, total 20 minute, bifati cu X raspunsul corect, pix albastru, nu mazgaliti, nu faceti semne, inchideti telefoanele (ca va dau amenda), etc, etc.

S-a dat cate o hartie tiparita cu nr. intrebare si varianta a, b, c ... s-au impartit aleeatoriu chestionarele ... si gata, liniste totala. Cand mai erau 5 minute ni s-a spus ... dupa care STOP (joc), pixurile jos. Corectarea se face pe loc. Dupa parerea mea din cei vreo 30 de candidati, cca maxim 12 au luat minim 13 puncte (eu am luat 14). Mie unul nu mi s-a parut greu testul 13 din 15 (in afara de emotiile pe care le aveam la mine). Nu am stat cu burta pe carte, nu am citit decrete sau legi rutiere, nu am facut chestionare (m-am bazat pe cei 17 ani de experienta rutiera). Am citit fiecare intrebare cu mare atentie si am bifat raspunsul, la cele care nu eram sigur le-am lasat mai la urma. 
Cei care nu au luat examenul li se dadea dovada si puteau revenii oricand doresc. 
Cei care au promaovat se prezentau inapoi la ghiseul 6, acolo se dadea dovada cu stampila, si adimis + punctajul. 

Dupa care, cerere tip pt. reducere (o gasesti afara la xerox):
- cei care au avut permisul retinut in Bucuresti, depuneau cererea acolo la Udriste.
- cei care au avut permisul retinut in provincie, la Pta. Cosbuc, program marti 10 - 11, cred ca si in alte zile (am inteles ca si joia) dar eu vorbesc doar de ziua de marti.
Atentie: Cererea tip este diferita, cea de Bucuresti, fata de cea din provincie.

Eu am mers la Pta. Cosbuc (vis-a-vis de pta. de flori), pt. ca eu am comis-o in provincie.
Acolo eram vreo 7-8 persoane.
Trebuie sa ai urmatoarele (pe langa conditiile ''b, c, d'' din art.221):
- Cerere tip
- Copie C.I.
- Original si copie dovada (cu mentiunea ca ai promovat examenul 13 din 15)
- Copie proces verbal
- Copie chitanta ca ai platit amenda

Am lasat cele enumerate mai sus acolo, si mi s-a spus sa ma prezint pe 09 sept. sa-mi ridic permisul... dar cum 09 sept. pica duminica, ma voi prezenta luni 10 sept. 
Ce mai conteaza o zi cand am ''scapat'' de 60 de zile din cele 90 pe care le aveam de ''ispasit'' ca pedeapsa. 

Sfatul meu:
Curaj celor care sunt in situata neplacuta de a li se fi retinut permisul... rabdare si tutun.
Atentie la chestionarele cu cele 15 intrebari ... fara graba sau emotie.
Rabdare ... si in cateva ore scapati de 30 sau 60 zile de suspendare.
Bafta tuturor ... si daca aveti vre-o intrebare puneti-o aici .
Cu stima si respect, search_me71 ! 138 de comentarii:

 1. Util postul, multumesc pentru detalii.
  Am facut greseala sa nu iau PV-ul de la politist pe loc, au trecut deja vreo 30 de zile si nu l-am primit...se pare ca nu pot duce procesul pana la capat fiindca imi lipsesc documente (pv-ul si chitanta platii). Aveti vreun sfat?

  RăspundeţiȘtergere
 2. P.V. ...nici eu nu l-am luat de la politist. Dar a doua zi m-am dus la Politia Circulatie Oradea si mi-au facut o copie xerox. Chitanta de plata, se poate obtine de la administratia financiara unde ai platit (sau pt. care ai platit).
  Parerea mea este sa lasi procesul de la tribunal si sa urmezi examenul 13 din 15.
  Scapi mult mai repede asa ... eu din 90 de zile am ramas doar cu 30 de zile. Peste o saptamana ma duc la Udriste sa mi-l ''recuperez'.

  RăspundeţiȘtergere
 3. Nu prea am inteles mare lucru in asa fel ca sa ma lamuresc in cazul meu. Mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate (3 luni). Am primit dupa aproape 4 luni si jumatate adresa de la procuror prin care mi se comunica ca nu a inceput urmarirea penala. Dupa primele 15 zile in care am circulat cu dovada de la politie am stat pe tusa o luna si jumatate, dupa care am luat doua prelungiri de cate o luna. Am dat examenul si de la politie mi se spune ca trebuie sa mai stau o luna.Altii imi spun ca in momentul cand am primit NUP trebuia sa ma duc sa-mi iau permisul. Intrebarea mea este: nu se pune la socoteala luna si jumatate in care mi-a fost suspendat permisul? Cumva pedeapsa se reduce la o luna din momentul cand ai dat examenul? Oricum mai am de stat pana pe 26 septembrie dar macar sa stiu de aici inainte la ce sa ma astept..

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Examenul 13 din 15 iți reduce o luna din cele 3 pe care le-ai avut. Deci perioada de suspendare a rămas la 60 de zile (total). NUP înseamnă ca, cazul tău nu este penal. Deci perioada de suspendare este cea scrisa pe dovada 90 zile - 30 din promovare ezamen = 60 zile.

   Ștergere
 4. Ca sa fiu bagat de tot in ceata am gasit si HG1391/2006 din care nu inteleg ABSOLUT NIMIC...
  "Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare
  a exercitării dreptului de a conduce
  Art. 219. – (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului
  poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
  a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul de
  puncte;
  b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a
  săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce
  pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a
  promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie."

  RăspundeţiȘtergere
 5. In data de 12.10.2012 mi-a fost retinut permisul pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. PErmisul mi-a fost retinut pentru 30 de zile. Este mecesar sa sudstin reexaminarea???
  Stima !!!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NU ... pt. ca reexaminarea scade din ''pedeapsa''. Dar mai bine poti face o intrebare la politia circulatie.

   Ștergere
 6. IN DATA DE 14.09.2012 MI-A FOST RETINUT PERMISUL,IN AERUL RESPIRAT MI-A IESIT 0.54,DUPA CARE MA DUS LA ELIAS(MA PRINS PE DN1)EU SUNT DIN JUD.BUZAU MA DUCEAM LA BUCURESTI.LA ELIAS MIA RECOLTAT SANGE.DUPA O SAPTAMANA AM SUNAT LA IPJ ILFOV SI MI-A DAT REZULTATUL DIN SANGE CARE A IESIT SUB 0,8.CEI DE LA POLITIE MI-AU ZIS SA ASTEPT ACASA RASPUNS, SI NIMIC.MA POATE INDRUMA CINEVA CE SA FAC?
  MI-A DAT DOAR O DOVADA,FARA PV
  MERSI

  RăspundeţiȘtergere
 7. Nu vreau sa comentez inconstienta ta ...
  Ti-a iesit sub 0.80 in sange, dar ti-au luat doua probe intr-un interval de o ora ...
  Care este rezultatul primei probe si care este rezultatul celei de a doua ?!
  Pt. ca se face un calcul, si-ti voi da un exemplu:
  - Sa presupunem ca cineva a fost depistat cu alcoolemie 0.50 in ''fiola'' la ora 16:00
  - Se recolteaza sange la ora 17:00 (prima proba) si alcoolemia este de 0.75
  - Se recolteaza sange la ora 18:00 (proba doi) si alcoolemia este de 0.65
  ... asta inseamna ca alcoolemia scade cu 0.10 pe ora
  ... acum se face calculul cu ora care a fost depistat conducand auto (16:00) ... ceea ce inseamna ca la cei 0.75 (de la sange ora 17:00) adaugam un + 0.10 ... rezulta ca in momentul in care ai fost depistat conducand auto (adik ora 16:00) aveai o alcoolemie de 0.85 (ceea ce inseamna caz penal)

  RăspundeţiȘtergere
 8. Buna ziua,

  Ieri mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile deoarece am depasit viteza in localitate cu peste 50 km\h.Pot sa ridic permisul dupa cele 90 de zile fara a sustine examenul de 15 intrebari?Mentionez ca sunt incepator si am permisul de 6 luni.

  RăspundeţiȘtergere
 9. Dar de ce nu te duci sa sustii examenul 13 din 15 ?!
  ... nu e greu. Mai scapi de o luna.

  RăspundeţiȘtergere
 10. Buna!

  Mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile (conducerea sub influenta baututilor alcoolice). Nu am facut accident doar, am vrut sa duc masina 300 de m pana un prieten sa fie in siguranta pentru ca, eu stau la vreo 6-7 km si n-am vrut sa conduc pana acasa baut. Ma rog, asta oricum nu ma ajuta cu mult. :) Pe 9 august s-a intamplat si azi, 7 noiembrie am fost sa dau examenul. Mi-au spus ca a expirat timpul si nu-l mai pot da. Hartia de la procuratura mi-a venit pe 29 octombrie iar pe 30 am si platit amenda + cheltuieli (1,100 RON). Eu am crezut ca pana nu platesc amenda nu am voie sa dau examen. Cei de la politie mi-au spus ca se majoreaza termenul cu 120 zile. Asta ar insemna ca primesc permisul inapoi undeva prin Martie 2013 ceea ce m-ar afecta enorm din toate punctele de vedere. Ai idee ce pot face in situatia asta? Multumesc anticipat.

  RăspundeţiȘtergere
 11. Termenul se majoreaza la 120 zile (NU cu 120 zile)
  90 zile + 30 zile... de retinere totala.
  Asta inseamna 120 zile, din ziua cand a fost retinut (din ziua in care a ramas la ''ei'').
  Daca permisul a fost retinut la politie din 9 aug. (si in acest timp nu ai avut vre-o dovada de circulatie), cele 120 zile se calculeaza de atunci.

  RăspundeţiȘtergere
 12. Pot conduce masina fara sa fii ridicat permisul , daca perioada de suspendare a trecut ?

  RăspundeţiȘtergere
 13. NU... deoarece apare ca suspendat la o verificare.

  RăspundeţiȘtergere
 14. Buna ziua,
  Am avut o contestatie la un PV pentru depasirea vitezei cu peste 50km. PV in 2008, contestatia tot atunci. Mi-a fost respinsa cererea, si am facut recurs. In 2011 s-a pronuntat ca respinsa cererea la recurs. eu nu m-am prezentat sa predau permisul, asa ca era perfect valabil, asa apaream si in baza lor de date. Intre timp am avut si adaugare de categorie, am schimbat permisul si am condus in continuare. Pe data de 14 nov. 2012 a trebuit sa ridic un cazier rutier si pana acolo mi-a fost. 90 zile de la PV + 30 pentru neprezentare, plus ca nu pot da examenul pentru reducerea perioadei.
  Ma intereseaza daca este adevarat ca pentru cele 30 zile adaugate nu mai am voie sa dau exemenul pentru reducerea perioadei de suspendare.
  Multumesc mult.

  RăspundeţiȘtergere
 15. DA este adevarat !... deoarece nu te-ai prezentat sa predai permisul. Trebuia sa-l predai in 2011 cand ti-a fost respins recursul.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. saluttare tuturor ,am si eu o intrebare,mi-a fost suspendat permiul pe o perioada de 30 de zile in sinaia pe motiv ca nu am oprit la stop,sincer nu puteam frana deoarece avaeam o masina foarte aproape de mn si radaru pe dreapta ,drumul cu prioritate era liber asa ca am trecut sa evit o franare brusca deoarece am obs foarte tarziu indicatorul stop,eu sut din timisoara si nu mia mai fost suspendat niciodata permisul si nici evenimente nu am avut vreodata in trafic ,am permis de 5 ani. nu stiu cum sa procedezmde unde o sa il iau si daca pot sustine un examen pt al redobandi mai repede. multumesc

   Ștergere
  2. mia fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile si am primit o davada cu drept de circulatie pe o perioada de 15 zile,eram pe la sinaia si ma indreptam spre ploiesti ,nu am oprit la stop pt ca in spatele meu era o masina foarte aproape si am observat tarziu indicatorul aflat pe partea dreapta a carosabilului unde ere amplasat si un radar,eu sunt din timisoara si am permis de 5 ani si nu am mai avut permisul suspendat niciodata sau evenimente in trafic ,intrebarea mea e daca pot face ceva pt al obtine mai repede cu un examen de redobandire si nu stiu daca e valabil si la o perioada asa de mica,si de unde pot ridica permisul dupa suspendare ,o sa vina la timisoara sau trebuie sa merg la sinaia . repet nu am mai avut deaface cu asa ceva si nu stiu cum se procedeaza,multumesc

   Ștergere
 16. salut am si eu o intrebare.mi-a fost luat permisul pe 15 august pe o perioada de 90 d zile..acestea au trecut si nu am fost sa dau examenul de 15 intrebari.daca nu dau acest examen imi pot lua permisul peste 30 de zile si fara sa dau acest examen???si daca am amenda administrativa e obligatoriu s-o platesc ca sa-mi pot lua permisul???astept un raspuns clar!!!

  RăspundeţiȘtergere
 17. Raspunsul il aveai mai sus... dar iti voi da un raspuns clar:
  1) Ridici permisul fara nici o problema dupa 90 + 30 zile de la data retinerii.
  ''varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.''
  2) Nu ... dar vei avea la adm. financiara ''coada'', si cand te vei duce sa platesti pt. casa si auto taxa anuala iti vor cere si plata amenzii.

  RăspundeţiȘtergere
 18. Salut,

  Permis suspendat pe 2 luni. Dovada expirata in 7-dec-2012. Daca dau reexaminarea in 7 ianuarie se cheama ca pot lua permisul ? Altfel spus, respectiva luna scazuta in urma promovarii reexaminarii se calculeaza din momentul expirarii dovezii ?

  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 19. Luna scazuta se calculeaza din totalul de 60 zile suspendare... daca ai avut dovada pana pe 07 dec. (inclusiv), cele 60 de zile de suspendare au inceput cu 08 dec.

  RăspundeţiȘtergere
 20. BUNA SEARA SI SCUZATI DERANJUL MIA FOST RETINUT PERMISUL PE 90 DE ZILE A TRECUT 1 LUNA DE ATUNCI DACA MA DUC MAINE SA DAU EXAMENUL PT REDUCERE DE 30 DE ZILE CAT MAI STAU SI NU AM PLATIT AMENDA O MAI POT PLATI ACUM SAU DACA NU AL DAU EXAMENUL AR TREBUI NORMAL PE 12 FEBRUARIE 2013 SA MERG SA RIDIC PERMISUL ATUNCI AMI EXPIRA CELE 90 DE ZILE AL POT LUA ATUNCI SAU NU

  RăspundeţiȘtergere
 21. 1) Daca NU dai examenul 13 din 15 ... Ridici permisul dupa 90 + 30 zile = 120 zile
  ''Nesustinerea examenului,(...) duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit.''

  2) Daca te duci ''maine''sa dai examenul 13 din 15 ... Ridici permisul dupa 60 zile. La prezentarea pt. sustinerea examenului nu ti se cere ''dovada'' ca ai platit amenda.
  ''Primul pas in redobandirea permisului este de a programa o examinare numai dupa expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare).
  Programarea se face prin prezentarea la sediul Politiei Udriste (ghiseul 6), cu cartea de identitate si dovada de conducere, intre orele 8 si 9. Examenul va fi sustinut 20 de minute, cu intrebari 13 corecte din 15. Intrebari ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveti pix cu pasta albastra la voi (obligatoriu).''

  PS: citeste cu atentie mai sus ''Obtinerea sau Redobândirea permisului de conducere auto - REDOBÂNDIRE PERMIS AUTO'' si vei gasii tot ceea ce trebuie stiut in astfel de cazuri.

  RăspundeţiȘtergere
 22. Salut ..un ajutor daca se poate,am calcat pe bec,allcoolemie0.43 si trebuie sa plec,si am inteles ca analizele ies bine ,dar trebuie sa dau examen?13 din 15 sau platesc amenda si astept ?

  RăspundeţiȘtergere
 23. - NU inteleg ! ... ce inseamna analizele ies bine ?! ... ti-a fost retinut permisul ? etc. Detaliaza daca vrei un raspuns concret.

  RăspundeţiȘtergere
 24. Salut. Am si eu o intrebare, sper sa ma poti lamuri, ca am citit tot de pe aici , si am mai cautat, dar tot nu gasesc exact ceea ce caut.

  Mi s-a suspendat permisul , am condus sub influenta alcoolului si am fost testat cu fiola care se coloreaza verde, nu care indica valoarea. Daca dau examenu "13 din 15" , cat o sa fie perioada de suspendare ( daca iau examenul si fac cererea ) ? De precizat ca permisul il am de 9 luni.

  Politistul rspectiv nu mi-a zis pe ce perioada mi l-a suspendat si cand am intrebat daca trebuie sa mai dau un alt test ca sa il iau , a zis ca nu ( dar din cate am inteles asta zic toti ) .

  Daca m-ai putea lamuri as ramane profund recunoscatur. Multumesc anticipat.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din cate stiu legea nu se aplica celor care au mai putin de un an de cand au obtinut permisul de conducere. ... dar pt. un raspuns 100 % sigur, dute la sediul politiei circulatie de care apartii.
   PS: pe viitor sa nu mai sufli in fiole care se coloreaza. Art. 80. - (1) Stabilirea concentratiei de alcool în (...) aerul expirat, de catre politia specializata, cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat, potrivit legii.

   ... incearca sa depui o contestatie la politie

   Ștergere
 25. Salut..am permisul retinut 30 zile pentru rosu...mai trebuie sa dau acel examen 13/15?? multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 26. RASPUNSUL il aveai mai sus (ti-l dau cu copy / paste):

  ''Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat (...). Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit.

  RăspundeţiȘtergere
 27. salut! caz concret: in seara asta m-a oprit politia : alcoolemia 0.23 , proces verbal semnat, primit copie dupa el dar nu am predat permisul, nu il aveam la mine, am mers cu masina 100 de metrii sa o las la loc sigur, politia era fix acolo, ghinion. Maine ma duc sa depun contestatie dupa PV sa o mai taraganesc putin. intrebare mea e : daca nu am predat permisu si circul in continuare ca si cum nu mi-ar fi suspendat dreptul de a conduce timp de 90 de zile, ce se poate intampla? in momentul in care politistul a venit la mine sa ma ia la intrebari eu nu mai eram deja in masina, dar m-a vazut conducand, si cand am coborat venea deja spre mine.

  RăspundeţiȘtergere
 28. Incearca cu contestatie... dar nu cred in sanse prea mari. Timpul de suspendare intra din momentul in care vei preda permisul. Da, la o verificare in calculator, va aparea ca ''suspendat dar nepredat''

  RăspundeţiȘtergere
 29. salut un ajutor daca se poate la 19.9.2012 am fost depistat conducand cu o alcoolemie de 0,36mg/l in aerul expirat. consecinte amenda 630 lei si permis suspendat 90 zile. in data de 24 09 2012 am facut plangere contraventionala impotriva PV si in data de 03 01 2013 am primit comunicarea in care mi respinge plingerea ,cu drept de recurs 15 zile .Nu am facut recurs ,mai pot da examenul 13/15

  RăspundeţiȘtergere
 30. Examenul 13/15 se poate da pe intreaga durata a retinerii (90zile) ... deci, atat timp cat permisul este la ''ei'' in ''custodie'' poti sa te duci si sa sustii examen.

  RăspundeţiȘtergere
 31. daca iau examenul si nu am bani sa platesc amenda imi inapoiaza permisul.

  RăspundeţiȘtergere
 32. DA.
  ... dar o vei regasi la adm. financiara cand vei plati impozitul anual

  RăspundeţiȘtergere
 33. am avut si eu o greseala mi a fost retinut permisul pt alcol de 1;34 alcool pur in sange timp de 90 de zile la alcoolemia atat de mare trebuie sa dau testul de 13 corecte din 15? va rog din suflet sa ma ajutati ca eu nu ma aflu in romania sa ma pot interesa va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. DA, poti ...
   Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"

   Ștergere
  2. in 2008 am fost depistat de radar cu 104 in localitatea iliesi din galati am facut contestatie am perdut procesul si am asteptat sa-mi primesc hotarirea judecatoreasca acasa ceia ce nu mia venit nici in ziua de azi .in vara anului trecu mau suspendat pe o perioada de 3luni de zile iar eu nu am stiut iar in octombrie la un control de rutina mi sa spus ca eu circul cu permisul suspendat si mi sa intocmit dosar penal.Mam iteresat la politie si mi sa spus ca am NUP si sa astept ca-mi vine raspuns acasa .itrebarea mea este si daca ma poate ajuta cineva cun raspuns cit sa mai astept si ce se poate intimpla va multumesc

   Ștergere
  3. Cel mai bine este sa te duci tu la tribunal si sa vb. cu un avocat. Numai acesta iti poate scoate hotararea judecatoreasca de la grefier.

   Ștergere
 34. an 2012 2 feb am avut permisul suspendat pe 90 de zile nu am avut dreptul la examinare.iar pe 29ian2013 mi-la suspendat pe 30 de zile neacordare de prioritate la pietonii.de la politie am primit acasa o suspendare de 60 de zile. intrbare de ce am mai luat 30 de zile. am dreptul la examinare acum.cu stima iulian s

  RăspundeţiȘtergere
 35. Am fost prin cu o alcolemie de 1.20 in aerul expirat si am proces verbal de 90 de zile pentru permisul s suspendat.daca dau examan si il iau ridic permisul in 60 de zile???? sau in 30 de zile??? sau nu se reduce deloc pentru alcool durata dar sunt obligat sa dau examn sa pot ridica permisul in 90 de zile nu in 120 de zile

  RăspundeţiȘtergere
 36. Raspunsurile le ai mai sus. Deci:
  ... daca dai examen si-l iei ramai cu 60 zile.
  ... daca nu dai examen, ai 120 de zile de retinere.
  RECITESTE: Obtinerea sau Redobândirea permisului de conducere auto

  RăspundeţiȘtergere
 37. Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare de la 90 de zile la 60 de zile trebuie sa detin permisul de mai bine de un an ? Spre exemplu, la momentul intocmirii procesului verbal am avut mai putin de un an de cand aveam permisul, insa acum am aproximativ 2 ani de cand il am ! Mai pot beneficia de reducere a pedepsei cu 30 de zile in urma examenului 13 din15 ? X

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. RECTIFICARE la raspunsul anterior:

   Daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile acest interval de suspendare mai poate fi redus cu 30 de zile, daca:
   Art. 221. alin. (1) a) b) c) d)

   1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare - chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare " Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"

   Ștergere
  2. Salut... Am ramas fara permis de conducere acum o luna si o saptamana conducand cu alcoolemia de 0.42 in aer expirat...astazi am luat legatura cu politistul si mia spus sa ma duc sa dau examenul... lipseste ceva in treaba asta?

   Ștergere
  3. Nu lipseste nimic... du-te si sustine examenul! Bafta.

   Ștergere
 38. Buna ziua! O intrebare, imi e suspendat permisul pe o durata de 90 zile, 0,12 alcool pur in aerul expirat, am sustinut examenul si l-am luat cu 14/15, permisul mi-a fost retinut in data de 15.02.13, examenul l-am admis in data de 27.02.13, reducerea suspendarii de la 90 zile la 30 incepe din momentul admiterii examenului sau din momentul in care ti-a fost retinut permisul? tin sa mentionez ca indeplinesc cerereile pt reducerea la 30 zile.

  RăspundeţiȘtergere
 39. Salut, ... am si eu o situatie mai speciala, poate cineva sa-mi raspunda. Pe 30 martie 2013 mi-a fost retinut permisul pentru 90 de zile alcool la volan (0.13 in aer respirat). Am fost prins conducand masina in Ilfov, iar pe C.I. am domiciliu trecut din Braila, insa eu locuiesc tot in Ilfov. Nu mi-am facut mutatie pentru ca nu-i casa terminata si nu pot inregistra pe rol casa la primarie. Intrebarea mea este daca pot sa ma prezint la politia Udriste pentru sustinerea examenului 13 din 15 sau trebuie sa ma duc la politia din Braila ?! ... alta intrebare ar fi daca pot sa ma mai inscriu sau dau acel examen, tinand cont ca a trecut o luna de cand mi-a fost retinut permisul ?!

  RăspundeţiȘtergere
 40. Buna ziua am si eu o nelamurire pe data de 08.05.2013 mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile . Am fost prins cu o viteza de 103 km in localitate din cauza unei probleme tehnice la acu de la kilometraj adica imi indica mai putin fata de cat circulam . daca depun contestatie mai pot beneficea de reducerea de la 90 la 30 de zile cu examenu 13 din 15? Mentionez ca indeplinesc toate cerintele de la art. 221 si pozed permis de aproape 5 ani si nu am avut evenimente . Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa sustii examenul 13/15 ... dupa care sa depui cerere pentru reducerea perioadei de suspendare. Si vei ramane cu 30 zile din 90

   Ștergere
 41. Salut. In data de 16 Februarie 2013 mi-a fost retinut permisul pentru alcoolemie de 0.41 in fiola si 0.9 in sange. Am primit NUP de la Procuratura insa, in data cand mi s-a retinut permisul nu aveam inca un an de la obtinerea acestuia. In data de 9 Mai s-au prezentat domnii de la politie la mine acasa cu ceva hartie sa ma prezint la examen pentru ca perioada de suspendare sa nu se prelungeasca cu 30 de zile. Cum la Oradea nu se poate da numai Vinerea, intrebarea mea este, dupa expirarea perioadei de 90 de zile ( adica in 16 Mai), Vineri, 17 Mai, ma mai pot prezenta sa sustin examenul ? Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"
   Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit.

   varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

   Art. 106 alin. (2) - Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute de alin. (1) litera (a) si (b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

   Ștergere
 42. Am citit toate intrebarile si raspunsurile la posturi si totusi nu am inteles. poti sa redobandesti permisul de conducere suspendat pe 90 de zile dupa doar 30 de zile? prin sustinere examen 13 din 15 se calculeaza -30, restul de 30 de unde se scot? doar cerere sau...

  RăspundeţiȘtergere
 43. Poti sa redobandesti permisul de conducere suspendat pe 90 de zile... dupa doar 30 de zile.
  - Prin sustinere examen 13 din 15 se scad 30
  - Cerere (daca indeplinesti anumite conditii)... se mai scad 30

  RăspundeţiȘtergere
 44. mersi mult pentru informatiile date.am patit si eu ceva similar ca si tine si cu traim in romania spre neplacerea mea cand am fost cu toate documentele ca sa imi ridic permisul mi s-a spus ca dup 30 de zile de la data suspendarii permisuluipot sa il ridic desi nimeni nu mi-a zis lucrul asta si nici pe avizer nu era scris nimic in legatura cu cele 30 de zile. rusine politia romana pentru felul in care informeaza cetacenii din contibutiile carora isi iau ei salariile

  RăspundeţiȘtergere
 45. ceea ce nu inteleg:90 de zile suspendare pt.alcool,nu iau din prima 13 din 15,dar in decurs de 90 de zile iau testul,mai primesc cele +30 de zile peste cele 90 de zile.nu am mai avut pana acum nicio abatere la legea rutiera si am 17 ani de conducere pe drumurile patriei.

  RăspundeţiȘtergere
 46. Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat (si cu un minus de 30 de zile). Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit.
  Acest examen poate fi sustinut ori de cate ori doriti, zilnic (pt. Bucuresti, la Udriste), fiind gratuit.
  Important este faptul ca examenul poate fi sustinut doar in perioada suspendarii si se programeaza numai la sediul politiei.

  RăspundeţiȘtergere
 47. multumesc pentru lamurii.

  RăspundeţiȘtergere
 48. Buna seara !
  Sotul meu a acumulat 15 puncte( ultimile 2 primindu-le astazi) . Vreau sa va intreb ar puta renunta la cele.15.zile.cu dovada si.sa primeasca peste fix 30 de zile.de acum ?
  Sfatuiti-ma cum.ar putea sa-si redobandeasca permisul cat mai repede. Va multumesc mult

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa se prezinte la Politia Rutiera de care apartine si sa predea acolo permisul ... sa solicite ca nu doreste dovada.

   Ștergere
 49. buna am si io o intrebare anul trecut am avu permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile si plus cele 30 de zile pentru ca nu ma prezentat la examen acum o saptamna misa suspendat din nou premisul pe o perioada de 90 de zile daca ma prezint la examen mise acorada suspendare de 30 de zile prima data nu mama prezentat la examen

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile.

   Ștergere
 50. Salut. In data de 21.07.2013 mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru alcool la volan 0.55 in aerul respirat si 0.95 in sange, precizez ca nu a avut loc nici un accident. Intrebarea este daca pot da examen de redobandire a permisului? Sau mi se va anula permisul pt ca am peste 0.80 in sange? Multumesc ! :)

  RăspundeţiȘtergere
 51. CAPITOLUL VII Răspunderea contravenţională
  Art. 114 (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

  a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

  b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);

  c) abrogată

  d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;

  e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;

  f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

  (2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.

  (3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

  RăspundeţiȘtergere
 52. Tu te afli acum sub incidenta:
  Art.87.(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

  RăspundeţiȘtergere
 53. Ti se va deschide dosar penal care va fi trimis instantei judecatoresti de care apartii spre solutionate. Daca zici ca nu a fost accident sau alte probleme (si este pt. prima data), vei primi ''NUP''. Dar toate astea dureaza mai mult de 3 luni.

  RăspundeţiȘtergere
 54. multumesc .Deci daca dureaza mai mult de 3 luni permisul mi se va da imediat dupa ce primesc NUP pt ca au trecut cele 90 de zile sau va trebui sa dau examen pt redobandirea permisului?

  RăspundeţiȘtergere
 55. 1) Cei de la politie vor trimite dosarul la Parchetul de pe langa judecatoria de care apartii.
  2) Vei fi chemat la Parchetul de pe langa judecatoria de care apartii, pentru declaratie.
  3) Daca se acorda ''NUP'' cei de la parchet trimit raspunsul la politie... si tie acasa.
  4) Cu raspunsul primit te prezinti la politia circulatie de care apartii si ridici permisul (oricum il au si ei odata cu tine)
  ... toate astea dureaza peste 3-4 luni.
  Deci deabia cand vei avea ''solutia NUP'' in mana te poti duce sa ridici permisul, fara sa mai dai examen.

  RăspundeţiȘtergere
 56. buna,sunt roman dar am carnet de conducere strain,intr-un sat in apropierea orasului Deva am intrat intr.-o depasire si aveam viteza de 107 km,m-a oprit politia,mi-a dat o amenda de 520 ron si mi-a retinut permisul.mi-a dat o dovada de 15 zile in care pot conduce,mi s-a spus ca permisul il pot ridica cand se implinesc cele 15 zile dar trebuie sa dau o declaratie la notar ca parasesc tara in 24 de ore.As vrea sa stiu daca eu pot ramane in tara pana mi se termina concediul fara sa conduc si daca mi s-au luat din puncte ,am 2 ani de carnet si un am avut nici o abatere,multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Regulamentul de aplicare al Codului Rutier:

   Art. 212.(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării, de către titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
   (3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
   Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
   (2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.

   Ștergere
 57. este adevarat daca nu iei examenu de 5 ori iti mai adauga pe langa cele 90 de zile inca 5 luni?
  am inteles ca de fiecare data cand dai si nu l iei iti mai adauga 30 zile
  este adevarat?

  RăspundeţiȘtergere
 58. NU ESTE ADEVARAT !!!
  Acest examen poate fi sustinut ori de cate ori doriti, zilnic (pt. Bucuresti, la Udriste), fiind gratuit.
  Important este faptul ca examenul poate fi sustinut doar in perioada suspendarii si se programeaza numai la sediul politiei Udriste(pt. Bucuresti), avand la voi Cartea de Identitate si dovada de conducere.

  RăspundeţiȘtergere
 59. Buna ziua!

  Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.In urma probelor de sange mi a iesit alcool sub limita de 0.8 la mie.Dosarul a trecut de politie iar la parchet a fost clasat cu NUP(pt ca victima nu a depus plangere in utma imapacarii).Acum dupa 4 luni cei de la politie au zis ca nu mi poate restitui permisu pe motiv ca se aduna lunile pt aciident plus lunile pt alcool si ar iesi vreo 7 luni in total.

  As dori sa stiu cate luni ar fi legal dupa codul rutier.

  Va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 60. Nu am auzit ca sa se adune lunile. Inscrie-te in audienta la comandantul politiei rutiere de care apartii (sau adjunct). Sa zicem ca:
  1) accident 3+1 luni
  2) alcool 3+1 luni
  ...rezulta la accident ai primit NUP asta inseamna ca ramane doar alcool (3+1 luni).

  RăspundeţiȘtergere
 61. Salut am o intrebare mi sa retinut permisul pe 90 zile pt alcoolemie 0.21 aer respirat, si trebuie sa plec sofer de tir pe comunitate am inteles ca pot face o procura pe propria raspundere sa nu circul in romania si mi se da permisul si pot circula in UE este adevarat?multumesc anticipat.

  RăspundeţiȘtergere
 62. Permisul Ro este valabil si in UE ... o sanctiune aplicata in Ro este valabila si pt. UE ... deci, raspunsul este:
  NU este adevarat! Dut-e si da examenul si depune si cerere pt. reducere... si il obtii intr-o luna

  RăspundeţiȘtergere
 63. Salut! te intreb cum as putea proceda in cazul in care peste 1 saptamana imi expira suspendarea permisului si nu ma aflu in tara , e posibil doar sa se prezinte cineva din parinti sa-l ridice, si daca nu , prin procura cum se desfasoara , mentionez ca ma aflu in SUA . Multumesc anticipat

  RăspundeţiȘtergere
 64. În situaţia cetăţenilor români (cu domiciliul în România) care se află temporar în străinătate, eliberarea unui permis de conducere ca urmare a preschimbării sau pierderii, deteriorării, furtului se poate face şi prin intermediul unei persoane, pe bază de procură specială, obţinută şi autentificată de misiunile diplomatice sau consulare ale României în străinătate ori dacă a fost dată în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare, având aplicată apostila. După depunerea documentelor şi preluarea imaginii şi semnăturii, se va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, urmând ca permisul de conducere să fie primit în decurs de 5-7 zile la domiciliul deţinătorul prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română.

  RăspundeţiȘtergere
 65. Salut cand si cum pot afla daca cererea catre comandantul politiei pt reducerea suspendarii permisului de conducere de la 90 la 30 de zile a fost aprobata tin sa mentionez ca am luat testul si ma incadrez in art 221. ps(daca conteaza permisul mia fost suspendat pt alcoolemie 0.21 in aer) multumesc anticipat

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - Raspunsul il aveai mai sus in text:
   # Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului (...)
   # Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu in conditiile in care indeplinesti cumulativ prevederile art. 221. daca citesti cu atentie poti observa ca se spune "se reduce" si nu "se poate reduce".
   - Deci ti-a fost aprobata, nu trebuie sa te interesezi daca da sau nu ... du-te in ziua 31 de cand ti-a fost suspendat si-ti ridici permisul.

   Ștergere
 66. In urma unui accident soldat cu o victima acum o luna polizia mi-a luat permisul si am primit dovada pe 15 zile pe care am prelungito,politistul a spus ca sunt cercetata penal pt ca e o victima.Din punctul meu de vedere sunt nevinovata pt ca aflandu-ma in depasire am observat ca un Q7vroia sa ma depaseasca facand triplare.Cum pot recupera permisul pana la rezolvarea cazului ,eu am rezidenta in Italia si nu pot duce copii la scoala e foarte dificil cand depinzi de masina.

  RăspundeţiȘtergere
 67. Pana nu primesti decizia de la Parchetul de pe langa judecatoria de care apartii, in legatura cu solutia la ceea ce s-a intamplat ... NU-ti poti recupera permisul !

  RăspundeţiȘtergere
 68. salut. mi-a fost suspendat permisul in 2011 pentru 90 de zile (radar) am beneficiat de reducere dupa ce am sustinut examenul. In 2012 ma prins din nou radarul si mi-a suspendat permisul iar pt 90 de zile (iar radar), am facut contestatie si acum in 2013 l-am predat. Intrebare : daca dau examenul mi se poate face o reducere a suspendarii?? daca fac o cerere la comandant imi poate reduce suspendarea la 30 de zile?

  Astept raspuns cand mai repede cu putinta. multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Raspunsul il aveai mai sus in text:
   Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
   a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
   b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
   c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
   d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

   Mai pe romaneste:
   1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare - chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare " Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"

   Ștergere
 69. Salut! Ma pregatesc si eu pt 13/15 si am dat peste o intrebare cu raspunsuri diferite pe chestionare din doua site-uri diferite. Aceasta este: "Este obligat sa se supuna recoltarii probelor biologice doar conducatorul de vehicul care a provocat accidentul sau toti cei implicati in accident?" Ce parere aveti

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art. 222. - (1) Conducatorul vehiculului implicat într-un accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane sau în orice alt accident de circulatie care, prin urmari, constituie o fapta prevazuta de legea penala este obligat:

   (3) Conducatorilor de vehicule implicati în accidente de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare si acestia se trimit pentru examinare medicala la o unitate sanitara autorizata.

   (4) Victimelor accidentelor de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.

   Ștergere
 70. Salut! In data de 16.02.2013 am fost depistat cu 0,81 alcool in aer expirat. Mi-au fost recoltate doua probe la interval de o ora. Nici pana astazi nu au fost platite probele de politie din lipsa de fonduri. Eu nu vreau sa mai platesc nici un ban statului roman si nu voi plati analiza. Pot solicita restituirea permisului pana la finalizarea in instanta sau parchet, tinand cont ca au trecut 8 luni?
  Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 71. Nu era o avere acea plata ... NU poti solicita restituirea permisului pana la finalizarea in instanta

  RăspundeţiȘtergere
 72. Multumesc pentru raspuns. Ma judec cu hotii nostri conducatori incat am hotarat sa nu dau nici un ban si sa plec din tara definitiv. Am sa-l iau in Suedia.

  RăspundeţiȘtergere
 73. Salut! Permisul mi-a fost suspendat din 10.08.2013 . Am avut accident cu victime in urma caruia mi s-a intocmit dosar penal solutionat cu NUP. Agentul de politie caruia i-am predat copie dupa procesul verbal si dupa chitanta mi-a spus ca incepand cu 10.08 odata cu expirarea dovezii prelungite cu inca 3 luni(perioada de la accident pana la solutionarea dosarului) nu mai am dreptul sa conduc timp de 90 de zile dupa care VOI RIDICA PERMISUL FARA EXAMEN si nu am dreptul la reducere pentru ca sunt incepator. Intre timp am implinit 1 an, deci nu mai sunt incepator si as dori sa stiu daca pot da examen de reducere si sa ridic permisul chiar daca mai am 3 saptamani de suspendare. Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 74. Nu se aplica la tine... pt. ca in momentul cand s-a intamplat incidentul tu aveai sub un an de la obtinerea permisului. Ori ce lege se aplica pe momentul (ziua) cand s-a comis ''fapta'' ... chiar daca sa zicem ca a doua zi sa schimba legea, tu te supui tot la legea care era valabila in ziua incidentului.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru raspuns. In legatura cu examenul, nu am fost "pacalit" de agentul de politie cum ca nu va trebui sa dau acel examen 13/15 nu? Sau trebuie pentru ca altfel se vor mai adauga 30 de zile?

   Ștergere
  2. Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"

   Ștergere
  3. Art. 106 alin. (2) - Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute de alin. (1) litera (a) si (b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

   Ștergere
 75. am luat azi examenul cu 15,am depus actele copie cu cerere,indeplinesc toate conditiile dar nu am avut bani sa platesc amenda,deci copie dupa dovada ca am platit amenda nu o am.in acest caz o sa imi aprobe sa ridic permisul??

  RăspundeţiȘtergere
 76. Dupa admiterea examenului (ati raspuns la cel putin 13 intrebari correct din 15), daca sunteti pentru reducerea cu 30 de zile veti avea nevoie de urmatoarele documente:
  - Copie dovada conducere fata verso (pe verso completata de politist cu admiterea d-voastra)
  - Copie carte de identitate
  - Copie proces verbal (unde este specificata si amenda)
  - Copie dovada amenda platita
  - Cerere tip, de reducere a suspendarii (o gasiti la copiatoarele de langa politie)

  RăspundeţiȘtergere
 77. Ieri seara mi s-a suspendatpermisul 90 de zile pt alcool(0,19).Mentionez ca stau in buc dar domiciliul este in alt oras.Am cateva intrebari si sper ca m-ati putea ajuta:
  1. Amenda pot sa o platesc in buc sau trebuie sa ma duc la localitatea de domiciliu ?
  2 Pt cerea de reducere cu inca 30 zile trebuie sa indeplinesc minim o conditie din b,c,d sau toate?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1) Amenda de circulatie se poate plati in 2013:
   •la Casa de Economii si Consemnatiuni – CEC SA;
   •la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
   •la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
   •online, pe ghiseul.ro – functionalitate disponibila doar locuitorilor din sectoarele 2 si 6 din Bucuresti, precum si celor din Zalau, Pitesti si Targu Mures (MCSI precizeaza ca Ghiseul.ro urmeaza a fi extins pe parcursul acestui an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate).
   Potrivit articolului 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
   2) TOATE

   Ștergere
 78. Excelent articol. Mi-ai lamurit cum decurge procesul. Azi am luat si eu examenul. Luasem 90 de zile...

  RăspundeţiȘtergere
 79. Salut! Am citit articolul şi este foarte bun.Multe informaţii ce m-au lămurit. Ieri mi-a fost suspendat permisul pe 90 de zile cu dovadă fără drept de circulaţie. Motivul: La o trecere de cale ferată prevăzută cu bariere, semnale luminoase şi acustice. Virez să trec calea ferată, nici un semnal, ajung pe calea ferată şi când să termin traversarea, se coboară bariera. Indivizii cu caschete, amplasaţi strategic, m-au cules şi m-au tras bineînţeles pe dreapta spunând că nu am oprit la semnale. Degeaba le-am spus că nu erau încă în funcţiune semnalele, că tot pe-a lor au ţinut-o. Şi astfel am ajuns pieton. Acum, din câte am înţeles, pentru asta nu se reduce perioada de suspendare.:( Adevărat? Am permisul eliberat în alt judeţ faţă de domiciliu.. De unde îl voi ridică, după ispăşire..?Mulţumesc

  RăspundeţiȘtergere
 80. Art. 106 alin. (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de vehicul si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de ciculatie, dupa cum urmeaza:

  1) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru consum de bauturi alcoolice, sau pentru nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

  2) cand fapta a fost urmarita ca infractiune prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul Penal;

  3) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

  Conform pct. 3 soliciti reducerea perioadei de suspendare cu 30 de zile si trebuie sa dai examen. Totul se face doar la politia din localitatea unde a fost eliberat permisul.

  RăspundeţiȘtergere
 81. salutare.cele 31 de zile pt recuperarea permisului dupa reexaminare,de cand se ia in calcul?din momentul expirarii dovezii sau din ziua reexaminari?sau din ziua in care au aprobat reducerea?cu stima.bebe_szy@yahoo.com

  RăspundeţiȘtergere
 82. Din urmatoarea zi de cand a expirat dovada.

  RăspundeţiȘtergere
 83. Salut. Maine merg sa dau testul 13/15, in caz ca il iau pot sa merg la brigada rutiera de pe raza judetului unde mi-a fost ridicat permisul pentru a depunde cererea+actele pt restituirea permisului.Daca merg in judetul respectiv sa fac cerea mi se poate da permisul pe loc sau tot trebuie sa asept o saptamana? Din momentul decand am luat testul, imi dau o doavda pt a putea conduce pana imi vor restitui permisul? O zi buna

  RăspundeţiȘtergere
 84. O luna (adik 30 de zile tree sa stai fara permis). Nu se da pe loc... si nici dovada.

  RăspundeţiȘtergere
 85. Salut,La Multi Ani pt Noul An!Ca de inceput de an am comis-o si urcat la volan pt fix 700 m de mers m-a oprit polita pt testare alcool,mi-a iesit o alcoolemie de 0.13,deci permisul luat pe 90 zile cu dovada fara drept de circulatie.Se mai da examen pt reducere perioada suspendare? Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 86. DA se mai da examen + cerere de reducere perioada de suspendare (daca nu ai avut abateri in ultimii ani). Fii linistit, daca totul e ok pe 31 ianuarie sau cel tarziu 3 februarie ai permisul inapoi. Bafta !

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. presupun ca se da examen la Udriste si cu o progamere,nu am mai avut abateri,doar o amenda in 2013 pt centura.Ms

   Ștergere
  2. Salut,azi am fost la examen pt redobandire si admis,intrebarile nu sunt grele,dar cu putina atentie se rezolva.Maine tre sa ma duc la politia Chitila sa depun actele pt reducere pedeapsa.Ms mult de ajutor si bafta in continuare!

   Ștergere
  3. Felicitari ! ... Nu uita ca, la redobandirea permisului, esti ''patat'' pentru 6 luni conform legislatiei in vigoare... adica daca in decursul primelor 6 luni dupa redobandire ti se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fara drept de reducere.
   Si de asemenea in decursul a 3 ani daca ti se va mai suspenda permisul nu vei mai putea depune cerere de reducere (dar poti sa dai 13/15. ... Grija mare!

   Ștergere
 87. Ms mult,ce inseamna sa te duci la sef sa vrei sa-l sorcovesti si ajungi fara permis :( :))

  RăspundeţiȘtergere
 88. buna ziua. pt pregatirea testului 13/15 recomandati vreau site cu grile? sunt cele de pe drpciv sau altele?Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 89. Nu cred ca vei gasii undeva intrebarile din chestionarele lor.Dar dupa parerea mea nu sunt asa grele (daca ai macar minime cunostiinte de legislatie rutiera). Intrebarile (de la politie) au variante de raspuns a) b) si c) din care doar UNA este valabila (nu mai multe sau niciuna).

  RăspundeţiȘtergere
 90. pt alcoolemie dupa ce dai testu 13/15 trebuie sa ai platita amenda? daca nu ai posibilitatea sa o platesti?

  RăspundeţiȘtergere
 91. Dupa ce dai testul 13/15... daca doresti reducerea cu inca 30 de zile, trebuie sa ai chitanta ce la plata amenzii. Raspunsul il aveai mai sus:
  ''Dupa admiterea examenului (ati raspuns la cel putin 13 intrebari correct din 15), daca sunteti pentru reducerea cu 30 de zile veti avea nevoie de urmatoarele documente:
  - Copie dovada conducere fata verso (pe verso completata de politist cu admiterea d-voastra)
  - Copie carte de identitate
  - Copie proces verbal (unde este specificata si amenda)
  - Copie dovada amenda platita
  - Cerere tip, de reducere a suspendarii (o gasiti la copiatoarele de langa politie)''

  RăspundeţiȘtergere
 92. Permis suspendat 90 de zile pt alcoolemie 0,24. Îndeplinesc condiţiile pt reducerea perioadei de suspendare. Susţin examenul 13 din 15, promovez... Perioada de 90 de zile se reduce cu 30 de zile şi iau permisul după 60 de zile, sau din 90 se scad 60 şi iau permisul după 30? De când se calculează, de când promovez sau de când mi-a fost suspendat permisul? De câte ori am voie să dau examenul dacă nu iau din prima? Mulţumesc anticipat!

  RăspundeţiȘtergere
 93. Raspunsurile la intrebarile tale le ai mai sus in: REDOBÂNDIRE PERMIS AUTO ... citeste cu atentie !

  RăspundeţiȘtergere
 94. Am întrebat astea pt că unii spun că lor li s-a redus de la 90 la 60, nu la 30 ca in.cazul dumneavoastră deşi datele problemei erau aceleaşi. Ţine de comandantul poliţiei asta? Nu e un cadru legal pt toată lumea? Ideea că dacă stau mai mult de o lună fără permis îmi pierd locul de muncă...

  RăspundeţiȘtergere
 95. Hai sa o luam ''babeste'' si vei intelege fara sa mai asculti la ''barfele'' altora:
  Ai permisul suspendat pe 90 de zile (fara dovada).
  1) te duci si dai examen 13 / 15 (de cate ori vrei tu, pana il promovezi).
  ... dupa promovare ti se reduc 30 zile din cele 90... deci ramai cu 60 zile.
  2) Dupa ce ai promovat examenul depui cerere pt. reducere la comandantul politiei (daca indeplinesti conditiile ti se reduce fara probleme inca 30 de zile din cele 60 ramase). Mai raman doar 30 de zile de suspendare din cele 90.
  CONCLUZIE: pentru a beneficia de 60 zile reducere trebuie sa:
  1) dai examen 13 / 15 si sa il promovezi
  2) depui cerere la comandant (se aproba 100 %)

  RăspundeţiȘtergere
 96. Am dat testul, am făcut 15 fără probleme şi nu pot să zic că m-am spetit cu învăţatul, am fost la ghişeu, am depus actele+cererea către comandant... Acum aştept răspunsul prin poştă şi sper să se aprobe din moment ce îndeplinesc toate condiţiile. Dacă mi s-a luat permisul pe 24 luna trecută aş avea vreo şansă să îmi fie restituit luna asta pe 24?

  RăspundeţiȘtergere
 97. Ai 100 % sanse sa-l iei pe 24 februarie... Bafta !

  RăspundeţiȘtergere
 98. Se apropie data de 24 şi încă nu am primit nimic prin poştă... Dacă nu apare nimic până atunci înseamnă că nu s-a aprobat? Sau mă duc la ghişeu să cer permisul? Or să îmi ceară respectiva hârtie la ghişeu? Deja simt că înnebunesc...

  RăspundeţiȘtergere
 99. Esti tu prea stresat :))
  Las ca se rezolva... daca nu-ti vine hartia acasa te duci direct cu dovada (si bonul de inregistrarede la cererea reducere) la ghiseu, luni pe 24 feb.

  RăspundeţiȘtergere
 100. Mi-a venit confirmarea prin poştă!!!! Mulţumesc mult pentru informaţiile utile! Luni îmi iau permisul înapoi, şi sper să rămână la mine de data asta. Dacă treci prin Buzău te invit la un cârnat de Plescoi şi un pahar de vin! Bineînţeles, fără a mai conduce pe urmă ;)

  RăspundeţiȘtergere
 101. misa retinut permisu pe 90 zile si nu am dat ecsamenu mi spus ca daca nu dau ecsamenu mai astept 0 luna si mil da se poate fara ecsamen sa mil dea ?cine stie sa ami spuna si mie multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 102. Prietene ... invata sa scrii. Sincer ai nevoie de primele clase primare.
  Cand vei invata sa scrii, ai sa primesti si raspuns la intrebare.
  P.S.: nu te apuca sa injuri... ca o faci degeaba.

  RăspundeţiȘtergere
 103. salutare. Anul trecut pe 21.07.2013 am fost prins la volan cu 0,53 mg/l in aerul exprirat si 1,10 in sange ,nu a fost nici un accident nimic sau alte probleme. Mi s-a intocmit dosar penal si am fost chemat o singura data in noiembrie anul trecut pt declaratii la parchetul de unde apartin. Pana acum nu am primit nimic acasa, au trecut 9 luni de cand am fost prins. Intrebarea e ce pot sa fac? Sa ma duc la politia circulatiei, la parchet sa intreb ce s-a intamplat cu dosarul, sau sa mai astept? Vreau sa mi se dea un raspuns ,chiar daca mi se va lua de tot permisul si va trebui sa dau din nou. Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 104. Parerea mea este ca ai asteptat cam mult ... du-te si intereseaza-te la parchet si vezi ce solutie ti-au dat. Cu siguranta ca ai primit NUP.

  RăspundeţiȘtergere
 105. Ieri seara am fost oprit am fost suflat in aparat si mia iesit 0,53mg in aerul expirat am mers la sp sfantul pantelimon pntru recoltarea de sange mentionez cam baut patru beri in doua ore si dupa aceia am fost oprit la cinci minute cat ar putea sami iasa la sange ..?

  RăspundeţiȘtergere
 106. buna,am si eu o intrebare mi-a fost retinut permisul auto pentru 60 de zile in urma unui accident cu mici avarii,fara a avea victime.am primit dovada pentru 15 zile.intrebarea mea este daca o sa imi ramana suspendarea tot 60 de zile fara examen 13/15? va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu intrebari 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poata fi ridicat la termenul specificat si cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendarii urmand sa fie ridicat fara examen dupa acest termen prelungit.
   exemplu: permis suspendat 60 zile
   varianta 1 - Dau examen 13 din 15 si reusesc ... ridic permisul dupa 30 de zile.
   varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau si nu-l iau) ... ridic permisul dupa 60 + 30 zile.

   Ștergere