marți, 14 august 2012

Obtinerea sau Redobândirea permisului de conducere auto


# REDOBÂNDIRE PERMIS AUTO (suspendat)

Dacă ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați cedat trecerea de prioritate, fie la o banală ieșire din parcare, sau la un indicator cedează trecerea (să zicem prost montat), cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un ușor accident, sau pentru o alcoolemie de pana în 0.80mg/l fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de obținut).


La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarieri ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmânarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați... de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din Romania. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor, ce ar trebui să faceți ca să redobândiți permisul, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului, și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.


Art. 106 alin. (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de vehicul și tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulatie, după cum urmează: 

a) când permisul de conducere i-a fost reținut pentru consum de băuturi alcoolice, sau pentru nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie  a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

b) când fapta a fost urmărită ca infracțiune prevazuta de prezenta ordonanța de urgenta, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancțiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul Penal

c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a  exercitării dreptului de a conduce.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să parcurgeți câteva chestionate online sau recitiți legislația rutieră. Pașii importanți în redobândirea permisului de conducere:


Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numărarea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberata (sau din ziua retinerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie).
Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovada de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesita admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul sa poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesustinerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.

EXEMPLU: permis suspendat 90 zile
varianta 1 - Dau examen 13 din 15 și reușesc => ridic permisul după 60 de zile.
varianta 2 - NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) => ridic permisul după 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungește cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulatie, în situațiile prevazute de alin. (1) litera (a) și (b),  sau nu se prezintă la serviciul politiei rutiere pentru susținerea verificării cunoașterii regulilor de circulatie.


Acest examen poate fi susținut ori de câte ori doriți, zilnic (pt. București, la Udriste), fiind gratuit.
Important este faptul ca examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul politiei Udriste, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grija sa nu rupeți sub nici o forma dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul valabilității, și chiar dacă pe ea nu se specifica asa ceva, căci fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o noua dovada (la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus cu 30 de zile:
Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să-l promovezi, altfel câștigi bonusul de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pt. că se consideră că ești în perioada de suspendare "Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulaţie (...)"
2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d), și promovezi testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art.221 (este o cerere standard care o găsești la Udriste pe la xerox învecinat).

Testul nu este greu, ideea este sa mai recitești oug 195 și hg 1391 (reg. de aplic. oug 195) și sa nu dai răspunsuri din "experiență sau practica" ci din lege.

Cererea pentru reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221.
Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficienta pt. "căință și reculegere".


Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare).
Programarea se face prin prezentarea la sediul Politiei Udriste (ghiseul 6), cu cartea de identitate și dovada de conducere, intre orele 8:00 si 9:00. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveți pix cu pastă albastră la voi (obligatoriu).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări corect din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu inca 30 de zile veți avea nevoie de următoarele documente:
- Copie dovada conducere fată/verso (pe verso completata de politie cu rezultatul la testare)
- Copie carte de identitate
- Copie proces verbal (unde este specificata și amenda)
- Copie dovada amenda plătită
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la copiatoarele de lângă politie)

Cu aceste copii de documente mergeți la un ghișeu acolo la Udriste dacă permisul a fost reținut în București... sau la Pta. Coșbuc (vis a vis de pta de flori) dacă permisul a fost reținut în afara Bucureștiului (inclusiv în străinătate) - știu că e bătaie de cap, dar nu uita, trăim încă în Romania, și nici tu nu ai fost ''ușă de biserică'' dacă ai rămas fără permis - depuneți acele copii la politie pentru analizare și aprobare. In mod normal această analiză durează cam o săptămână dar uneori poate dura maxim o luna, depinde de noroc. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și intodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Exemplu 1 (permis reținut 60 zile):
- dau examen (îl iau) + depun cerere => ridic permisul după 30 zile de la data expirării dovezii (pt. cei cu 15 zile de circulație)

Exemplul 2 (permis reținut 90 zile):
- dau examen (îl iau) + depun cerere => ridic permisul după 30 zile (mișto... nu?!)

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Politiei Udriste (eliberare permise), de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), va ridicați în cele din urma, prețiosul permis de care multi nu ne putem lipsi. In aceasta faza finala este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie păstrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în Romania si nu se știe când aveți nevoie de un document doar pentru faptul ca instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimănui!

Nu uitați, la redobândirea permisului, sunteți pătat pentru 6 luni conform legislației în vigoare... adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adăuga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere... și 3 ani dacă  vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

Cu speranța ca am fost de ajutor celor ce nu au găsit lămuriri pe net cu privire la acest subiect, și mai ales cu speranța ca am redus mult din timpul dumneavoastră prețios, va doresc mult noroc în Redobândirea Permisului de Conducere !

Cum am rezolvat-o eu (caz real):

Pe 09 aug. 2012 în urma unui control de rutina, mi s-a reținut permisul de conducere în Oradea, pt. 90 zile + 30 zile (cu dovada - 0 zile). Cele + 30 zile se dau în cazul în care nu susțineam reexaminarea 13 corecte din 15. Am plătit jumate din amenda în 24 ore (315 ron) la Primăria Oradea (Taxe și Impozite)... am făcut copie xerox după chitanță (nu uita sa faci acest lucru la orice amenda de circulație). Daca ai comiso în provincie, nu te duce cu amenda la C.E.C. Nu am depus contestație la tribunal, pentru ca eram vinovat. Va sfătuiesc sa nu faceți contestații prin tribunale (și asa sunt destul de aglomerate), mai ales dacă sunteți cu ''musca'' pe căciulă.

Proces Verbal: A condus autoturism marca Dacia cu nr. B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea în timp ce se afla sub influenta băuturilor alcoolice. Testat cu aparatul alcooltest marca Dragez seria ARUB 0776, testul cu nr.701 a indicat o valoare de 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Stabilesc: Dispun suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 90 de zile începând cu 09.08.2012

Dovada: A condus auto B-xx-xxx pe str. Pta. Independentei din Oradea având o alcoolemie de 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
- cu drept de circulație 0 zile, începând cu data - pana la data -
- fără drept de circulație

In data de 14 aug. 2012, am luat taurul de coarne și am fost la Udriste.
Am sa dau detalii de cum a decurs toată ''operațiunea 13 din 15'':

- La ora 7:45 am ajuns la Udriste (erau câteva persoane - maxim 20). La ora 8:00 s-au deschis ușile. Cca. 18 persoane din cele 20 aveau treaba la ghișeul 6 (reexaminări 13 din 15). Aici la ghișeu cu C.I. și dovada, te cauta (sau te scrie) în calculator, după care ți le înmânează împreună cu un cartonaș cu un număr, și ți se spune:
- Clădirea veche, sa aveți un pix !
... pe dovada mi-a fost scris cu pix rosu perioada de suspendare 09.08 - 06.11.2012

Am mers la ''clădirea veche''... la intrare ''nenea'' de acolo te întreabă unde mergi și te notează într-un caiet... după care mergi în spatele curții. Am așteptat acolo împreună cu cca. 30-35 persoane (sau mai adunat intre timp). La ora 8:35 am fost invitați sa urcam sus în sala. In sala, bănci (doua rânduri), am fost puși câte doi în banca... sau dat explicații despre ce este vorba: chestionare 13 din 15, total 20 minute, bifați cu X răspunsul corect, pix albastru, nu mâzgăliți, nu faceți semne, închideți telefoanele (ca va dau amenda), etc, etc.

S-a dat câte o hârtie tipărită cu nr. întrebare și varianta a, b, c ... s-au împărțit aleatoriu chestionarele ... și gata, liniște totala. Când mai erau 5 minute ni s-a spus ... după care STOP (joc), pixurile jos. Corectarea se face pe loc. Dupa părerea mea din cei vreo 30 de candidați, cca maxim 12 au luat minim 13 puncte (eu am luat 14). Mie unul nu mi s-a părut greu testul 13 din 15 (în afara de emoțiile pe care le aveam la mine). Nu am stat cu burta pe carte, nu am citit decrete sau legi rutiere, nu am făcut chestionare (m-am bazat pe cei 17 ani de experiență rutiera). Am citit fiecare întrebare cu mare atenție și am bifat răspunsul, la cele care nu eram sigur le-am lăsat mai la urma.
Cei care nu au luat examenul li se dădea dovada și puteau revenii oricând doresc.
Cei care au promovat se prezentau înapoi la ghișeul 6, acolo se dădea dovada cu stampila, și admis + punctajul.

Dupa care, cerere tip pt. reducere (o găsești afara la xerox):
- cei care au avut permisul reținut în București, depuneau cererea acolo la Udriste.
- cei care au avut permisul reținut în provincie, la Pta. Cosbuc, program marți 10 - 11, cred ca și în alte zile (am înțeles ca și joia) dar eu vorbesc doar de ziua de marți.
Atenție: Cererea tip este diferita, cea de București, fata de cea din provincie.

Eu am mers la Pta. Cosbuc (vis-a-vis de pta. de flori), pt. ca eu am comis-o în provincie.
Acolo eram vreo 7-8 persoane.
Trebuie sa ai următoarele (pe langa conditiile ''b, c, d'' din art.221):
- Cerere tip
- Copie C.I.
- Original și copie dovada (cu mențiunea ca ai promovat examenul 13 din 15)
- Copie proces verbal
- Copie chitanță ca ai plătit amenda

Am lăsat cele enumerate mai sus acolo, și mi s-a spus sa ma prezint pe 09 sept. sa-mi ridic permisul... dar cum 09 sept. pica duminica, m-am prezentat luni 10 sept.
Ce mai contează o zi când am ''scăpat'' de 60 de zile din cele 90 pe care le aveam de ''ispășit'' ca pedeapsa.

Sfatul meu:
1) Curaj celor care sunt în situata neplăcută de a li se fi reținut permisul ... răbdare și tutun.
2) Atenție la chestionarele cu cele 15 întrebări ... fără graba sau emoție.
3) Răbdare ... și în câteva ore scăpați de 30 sau 60 zile de suspendare.
4) Data viitoare nu mai fiți ''zmei'' la volan... o mica greseala din neatenție, poate costa mai mult decât un permis reținut !
- Bafta tuturor ... și dacă aveți vre-o întrebare puneți-o aici .
Cu stima și respect, search_me71 !

19 comentarii:

 1. BRAVO ARTICOLUL. CORECT REDACTAT >MULTUMESC MULT.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru informații! Pe site-urile lor nu gasesti nici un detaliu.

  Sa tii bine acest post ca sunt multi care au nevoie, chiar daca nu se obosesc sa spună un "mersi".

  RăspundețiȘtergere
 3. Mulțumesc! Mi-ai luat o piatra de pe inima, nu știam ce este cu mențiunea făcută cu pasta roșie pe dovada cu perioada de suspendare de 90 de zile. Acum m-am lămurit ca așa se procedează, credeam ca am vreo restricție sa nu beneficiez de reducere.

  RăspundețiȘtergere
 4. Esti FOARTE TARE. De-ar fi mai multi ca tine ce bine ar fi.. MERSI MULT!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Seful politiei, cel care aproba cererile, poate face si exceptie de la lege? Se poate sa primesc redobandire daca am trecut testul, dar am mai avut o suspendare in ultimii 2 ani?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult pt aceste informații!Un articol complet,la subiect ,detaliat si de negăsit oficial. Mulțumesc încă o dată.

   Ștergere
 6. Multumesc pentru informatii ! Intrebare: daca permisul a fost ridicat in Bucuresti pt. 90 de zile, dar eu locuiesc in Ploiesti, unde dau testul ? La Ploiesti sau in Bucuresti ? Testul se da DOAR dupa ce a expirat dovada de 15 zile sau se poate da si in decursul celor 15 zile ?
  Multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 7. Tu nici macar nu ai citit ceea ce este scris mai sus :(
  1) la Ploiesti
  Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
  2) dupa cele 15 zile din dovada
  Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau in considerarea numărarea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sorry....cred ca nu mi-a venit sa cred ce citesc (sau ce mi se intampla..:( )
   Mersi mult, inca o data, pentru informatiile foarte exacte ! Toate cele bune !

   Ștergere
 8. Mutumim , cele mai bune informati.Am incredere ca voi reusi.

  RăspundețiȘtergere
 9. acum la 4 ani dupa tine revin si eu cu cateva precizari. Se dau 2 examene in aceeasi zi, dar nu poti participa decat la unul pe zi(asta in cazul in care nu l-ai promovat). Ghiseul de programare la reexaminare se deschide la ora 8 fix, asa ca degeaba ajungi mai devreme. Actele sunt aceleasi CI + dovada in original. Programarea se face la ghiseul 5(nu mai e la 6). Dupa ce iei examenul te intorci la ghiseul 5 unde ti se da inapoi dovada stampilata ca ai promovat. Cu dovada stampilata te duci si faci o copie, iar unde faci copia ceri si o cerere de reducere a perioadei de suspendare pe care o compelezi ulterior. Dupa ce ai actele te prezinti la biroul 8 unde depui toate cele, iar aprobarea se da pe loc. Desi nu mi s-a cerut in mod expres procesul verbal de suspendare este bine sa-l ai la tine(cateodata nu se vede bine in dovada motivul suspendarii si au nevoie de pv ca sa vada exact motivul). Precizez ca nicaieri nu mi s-a cerut dovada platii amnenzii(pana la urma daca platesti sau nu e o problema intre tine si stat). Vreau sa mai precizez ca pentru primul examen trebuie sa fii la programari la ora 8 dimineata, iar pregramarile la al doilea examen incep dupa ce s-au inmanat dovezile celor care au promovat in prima serie(tot la ghiseu 5). In principiu daca esti la ora 9 la Udriste pentru programare la examen seria a doua e ok ca timp, examenul propriuzis incepand intre 9.30-10

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai idee daca intrebarile din chestionar(e) sunt aceleasi pe care le gasim pe i-drpciv sau altele?

   Apreciez toate informatiile utile de pe acest blog. Tot respectul !

   Ștergere
  2. Nu sunt din chestionare de pe net.... sunt mai usoare si cu 1 raspuns din 3

   Ștergere
 10. Mersi mult, chiar e de mare folos!!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Multumesc din nou, sunt al doilea ce ti-a lasat comentariu si din pacate, am comis-o din nou, mult mai urat de data asta (airbag-uri sarite), si tot de aici mi-am dat seama ca nu mai pot obtine reducerea de data asta pt ca nu au trecut 3 ani de la ultima abatere.

  Mult succes tuturor la examinare, va sfatuiesc sa cititi cu atentie intrebarile, de multe ori raspunsul se poate deduce direct din acestea.

  RăspundețiȘtergere