sursa: http://timp-liber.acasa.ro/unde-iesim-16/fortificatiile-din-jurul-bucurestiului-4662.html#ixzz1iyYVeT8f
- Cladiri vechi de sute de ani, transformate in unitati militare, poligoane de tragere sau depozite de armament care mai pastreaza misterul anilor de dinainte de Primul Razboi Mondial, pot fi vizitate in imprejurimile capitalei. Multi dintre noi nu stim ca Bucurestiul este incercuit de o centura de forturi si baterii care aveau ca scop apararea orasului de eventualele atacuri.
Putina istorie:
Sistemul de fortificatie din jurul Bucurestiului este unul dintre cele mai bine puse la punct din Europa.
Forturile si bateriile au fost construite in perioada 1882- 1894 la comanda regelui Carol I cu scopul de a proteja Bucurestiul in cazul unor atacuri. De asemenea, aceste forturi puteau sa adaposteasca peste 30.000 de soldati. Sistemul cuprindea 36 de forturi si baterii, dintre care azi au mai ramas 30, dispuse din doi in doi kilometri. Acestea erau unite intre ele printr-o cale ferata si o sosea, actuala sosea de centura a Bucurestiului.
Fortificatiile erau prevazute cu 240 de piese de artilerie.
Proiectul arhitectonic al forturilor a fost realizat de generalul belgian Henri Brialmont, unul dintre cei mai apreciati ingineri militari ai acelei epoci. Acesta a mai proiectat si fortificatiile de la Namur si Anvers.
Pentru acest proiect, regele Carol a platit sume fabuloase chiar si pentru acele vremuri: echivalentul in aur a peste 620 de milioane de euro.
In timpul Primului Razboi Mondial, ministrul Ion I.C. Bratianu a hotarat printr-un decret secret dezarmarea fortificatiilor. Presa vremii sustinea ca aceasta decizie a fost luata pentru ca trupele germane intrasera in posesia planurilor de constructie ale forturilor.
Forturile din jurul Bucurestiului:
Majoritatea fortificatiilor si-au pastrat destinatia initiala de unitati militare.
Forturile de la Bragadiru, Magurele, Jilava, Otopeni, Pantelimon, Popesti si Broscarei apartin Armatei si sunt folosite ca poligoane de tragere pentru armamente usoare, sedii de unitati militare si depozite. Vizitarea cestor forturi este interzisa.
Fortul 13 Jilava a fost tranformat in inchisoare si nu poate fi vizitat.
Fortul Chitila a fost primul fort construit din centura de fortificatii din jurul Bucurestiului. A fost dezarmat in 1916. In prezent, in incinta lui functioneaza un depozit de vinuri si este nevizitabil pentru public.
Fortul Mogosoaia a fost dezarmat in 1916. Pana in 1988 a fost baza militara. Acum a fost transformat in ciupercarie si nu este vizitabil pentru public.
Fortul Otopeni face parte din centura de fortificatii din jurul Bucurestiului si a fost dezarmat in 1916. In incinta lui functioneaza o baza militara si un depozit al fabricii "Zarea". Este nevizitabil pentru public.
Aflat in incinta unei unitati militare, Fortul Tunari este abandonat, fiind in mare parte inundat. Constructia lui a fost inceputa la 30 septembrie 1884, dupa planurile initiale ale generalului Brialmont, dar in timpul executiei s-au adus modificari in urma schimbarii proiectului de catre gen. Berindei. Acest fort este cel mai mic din sistemul de fortificatii al Bucurestiului.
Fortul Afumati poate fi vizitat, insa este partial inundat.
Fortul Catelu este singurul dintre cele 18 forturi ale centurii de aparare a capitalei care a fost dinamitat in anii '30. Ruinele sale inca mai exista.
Povesti controversate:
Fortul Jilava are cele mai interesante povesti. Aici au fost incarcerati cei care au participat la rascoala de la 1907, tot aici a fost inchisi detinuti politici, maresalul Antonescu si chiar Ion Ramaru, “celebrul” criminal al Romaniei.
Cea mai controversata baterie este bateria 14 – 15 care apartine Institutului Atomic de la Magurele si care a fost depozit de materiale radioactive. In 2001 aceasta a fost curatata si decontamintata si in prezent poate fi vizitata.
Bateriile din jurul Bucurestiului:
Bateriile au fost construite ca Punct de legatura intre forturile care aparau orasul Bucuresti, la o distanta de un kilometru de acestea. In prezent, majoritatea bateriilor sunt abandonate. Unele dintre ele au fost transformate in poligoane de tragere pentru armament sau pentru testarea explozibililor.
Alte baterii sunt amplasate pe proprietati private si nu pot fi vizitate. O singura baterie a fost transformata in centru de agrement cu hotel si terenuri de tenis.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Sărac sau bogat / Bordei sau palat
Sărac sau bogat - puțini sunt oameni între oameni. Bordei sau palat - același sânge, alte haine. - Auzi mă omule, dă-te mai aproape și pleac...
-
Aş da toate peisajele din lume, pentru cel al copilăriei mele ! jum ă tate din inima mea, bate in rai O zi cu tata aș mai vrea ... și nu s...
-
- Azi am stat de vorbă cu timpul ! Să nu te rogi niciodată de nimeni - dacă nu primești atenția cuiva, NU o cerși, ... va veni momentul când...
-
Sunt APĂ - pentru că am un fel anume de a mă strecura printre obstacolele vieții, de a ieși într-un final la suprafață, indiferent cât de g...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu